Mommy time-out @ Oslo

Mijn Instagram-volgers zullen het al gezien hebben, een tijdje geleden zat ik in Oslo. Eén van mijn beste vriendinnen en ikzelf hadden enkele maanden geleden besloten om samen op skivakantie te gaan, een shortski zoals dat dan noemt. Onze shortski is echter omgetoverd tot een citytrip Oslo. We vonden geen ideale vlucht richting een skioord en hadden niet veel zin om uren in de auto te zitten om dan slechts twee volle dagen op de piste te kunnen staan. Je moet weten, ook Karlien is onlangs Schermafbeelding 2017-04-13 om 22.34.45mama geworden. Haar kleine koter is net gestart met naar de crèche te gaan en haar laatste dagen zwangerschapsverlof kwamen ten einde. Een chillax vakantie was dus welgekomen voor ons beiden. Ikzelf  moest er ook echt even tussenuit, vanwege recente gebeurtenissen. En zo geschiedde, op een avond laat boekten we geheel spontaan een citytrip naar Oslo. Zonder opzoekwerk over wat er eigenlijk te beleven valt. We zien wel, is ons motto (gedeeltelijk vanwege ons tijdsgebrek, want tijd om te Googlen hebben we als jonge moeders niet).

Vrijdagavond, 17u: Trinnnngggggggg…. mijn iPhone geeft een melding “het is nu tijd om te vertrekken naar de luchthaven”. Snel sluit ik mijn pc af op het werk en rush ik naar mijn auto. Time for some q-time with my bestie! We starten ons avontuur met een GIN TONIC op de vlieger, ’cause we need it! Ontstressen int kwadraat, dat is ons doel.

We verbleven in Citybox Oslo, een aanrader! Prijs-kwaliteit een 10/10! Ook de ligging van het hotel – dat zichzelf eigenlijk een jeugdherberg noemt – kon niet beter! Het hotel ligt op nog geen 5min wandelen van het Centraal Station. En vanuit de luchthaven ben je op ongeveer 30min rijden met de trein in Oslo centrum. Een enkeltje kost wel € 20 & daarmee werd ons ineens duidelijk dat het een dure citytrip zou worden…

Voor diegenen die ook van plan zijn om Oslo een bezoekje te brengen, hieronder enkele tips.

TIP 1. Don’t worry about cash!

In Oslo hebben ze geen €’s. Sh*t zeg… We zijn niet naar de bank geweest in België om Noorse Kronen (NOK) af te halen. En wat blijkt? Oslo is bezig met een volledig cashless systeem uit te werken! Wij zijn erin geslaagd om 4 dagen lang ALLES met onze bankkaart te betalen, HOORAY! Zorg er wel voor dat je minstens twee verschillende kaarten mee hebt, sommige automaten accepteren alleen VISA en anderen Maestro. Hoe klein het bedrag ook moge zijn, je kunt het met de kaart betalen. Aanschuiven aan de kassa om een treinkaartje richting de luchthaven te kopen? Nope, niet aan de mensen van Oslo besteedt. Just swipe your VISA aan het poortje & off you go. Je krijgt zelfs geen treinticketje meer. Je VISA kaart is je treinticket. Verlies deze dus niet!

TIP 2. Do worry about money

Oslo is immers een voor ons verschrikkelijk duur land. Een koffie kost al gauw € 5 en een glaasje wijn zo’n € 10. Bummer dus, daar ging ons plan van een fles wijn te bestellen bij ons diner..

TIP 3. Go with the flow & act like a local

Trap niet in de paar toeristische valkuilen en neem lekker het openbaar vervoer i.p.v. de hop-on-hop-off bus of de toeristenboot. Koop een 24u kaartje bij Ruter# en neem de overzetboot naar de verschillende eilanden. Ga naar Pier 4 aan het Stadhuis en stap op lijn B1. Deze brengt je naar volgende eilanden: Hovedøya > Bleikøya > Gressholmen > Lindøya øst > Lindøya vest > Nakholmen > Hovedøya. Zeker een aanrader tijdens de zomermaanden, dan kan er heerlijk gezwommen worden! Naast island-hopping is er nog een toeristische trekpleister die eenvoudig met de metro bezocht kan worden: Holmenkollen, een prachtige skiramp die zeker de moeite waard is om eens te bezoeken. Leuke anekdote:  Holmenkollen ligt een eindje uit de stad. In het centrum scheen de zon en boven aangekomen zaten we ineens in de sneeuw, dat hadden we niet verwacht 🙂

TIP 4. Enjoy the city life

Neem je tijd en geniet van het leven zoals het is in Oslo. Koffiebarretjes à volonté in Oslo en allen zijn ze super gezellig ingericht. Daar ons hotel geen ontbijt serveerde, gingen we iedere ochtend op zoek naar een leuke ontbijtbar. Ver moesten we nooit gaan, er zijn er meer dan genoeg op wandelafstand!

Enkele leuke plaatsjes:

TIP 5. Eet zalm & ga wellnessen

Het enige qua eten wat relatief goedkoop is. Karlien en ik zijn een dagje gaan wellnessen in The Well. We dachten immers, do like the locals & de wellness cultuur is er eentje die we zeker wilden opsnuiven. We hebben voor The Well gekozen omdat dit blijkbaar de grootste wellness is van Scandinavië! En oh boy, dat was genieten. Echt, een aanrader voor al wie ietsje langer in Oslo verblijft. Vanuit het centraal station worden er bussen van The Well ingelegd die je er naartoe brengen, want The Well ligt een stukje rijden uit het centrum (ongeveer 20 min op de bus). In ieder geval, we hebben er zalm gegeten & it was yummiieeeee 🙂

14980747_1796466520570420_4692428525203567319_nFoto: @thewellspa

TIP 6. Ga lekker shoppen & ontdek nieuwe Scandinavische kledingmerken

Zoals C.L.E.A.N. 🙂

Ik ben verliefd geworden op deze sweaters (prijs € 110):

Foto’s: http://finallybravemag.com

Heb jij nog tips over Olso? Please share them in een comment hieronder.

Hieronder nog enkele leuke foto’s om een impressie te krijgen van onze citytrip.

fullsizeoutput_8209fullsizeoutput_820efullsizeoutput_8219fullsizeoutput_821bIMG_5731fullsizeoutput_82a8fullsizeoutput_828ffullsizeoutput_8288fullsizeoutput_828cfullsizeoutput_8410IMG_5763* -X-O-X-O- *