Op het potje

Potjestraining… als je het mij vraagt, één van de dingen waar ik het meeste schrik voor had als hedendaagse ouder. Hoe pak je dat aan als voltijds werkende mama met een drukke agenda? Die onzekerheid die ik tijdens de allereerste weken als jonge moeder had, kwamen nu voor het eerst in de voorbije tweeënhalf jaar terug de kop opsteken. In maart van dit jaar is Louane begonnen met potjestraining, op de crèche weliswaar, samen met haar leeftijdsgenootjes. Enkel in de voormiddag, nadien mocht de pamper terug aan. Ook thuis liet ik nog de pamper aan. Tegen begin mei begon het stilaan goed te gaan in de crèche, ook in de namiddag liep ze rond zonder pamper. Af en toe had ze wel eens een ongelukje, maar al bij al deed ze het reuzengoed! Tijd dus om het thuis ook eens een kans te geven. Het begin van een helse paar weken om haar te leren om ook thuis netjes op het potje te gaan. Het begin van een resem aan wassen, drogen, strijken. Het begin van vele frustraties, zowel bij haar als bij ons als jonge ouders. Radeloos was ik met momenten, ze deed het op de crèche toch zo goed? Waarom lukt het thuis dan niet? Het leek op een gegeven moment wel of het haar totaal niet kon schelen dat ze pipi-plasjes over het hele huis achterliet… Boos worden hielp niet, lief zijn hielp niet, begrip tonen hielp niet. Niets hielp. Tot enkele weken geleden. Plots ging ze helemaal zelf op het potje zitten en riep ze heel luid “PI-PIIIIIIIIIII”! Wat een gejuich! Joepiieeee, ze heeft het helemaal zelf gedaan! Ze kan het heus wel! Tot op heden is ze nog steeds super fier op haar plasjes in het potje. Ik had nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn met dat gele plasje vloeistof in een potje. Het lijkt momenteel alsof ze het te pakken heeft en toch… het huis verlaten zonder pamper geeft me toch een beetje stress. Wat als ik in de Delhaize rondloop en ze moet plots naar de wc? Wat als er geen wc in de buurt is net als zij “ikke pipi doen” roept? Moet ik constant met extra kleertjes voor haar rondlopen in mijn handtas (note: die kleertjes passen niet in mijn klein roos leren tasje van een Massimo Rebecchi, hmm…)? Zoveel onzekerheden en risico’s. Vertrouwen hebben in dat kleine mensje is de beste oplossing denk ik dan?

Het voorbije weekend zijn we voor de eerste keer pamperloos op uitstap geweest naar de Zomer van Antwerpen. En… het ging goed! Ze gaf zelf aan dat ze naar de wc moest. De eerste twee keren was het vals alarm, maar derde keer goede keer. Driewerf hoera voor Louane! Ze is helemaal klaar voor de grote school.

Hierbij enkele leuke kiekjes die we maakten tijdens ons uitstapje.

IMG_6486IMG_6492IMG_6512IMG_6491IMG_6501IMG_6490IMG_6523IMG_6487

Kleedje mama: Zara
Kleedje Louane: C&A
Handtasje: Ted Baker

Wat vinden jullie van onze über kleurrijke foto’s? 🙂

* * * Have a nice week * * *