Snel uit de luiers met deze TIPS

Enkele dagen geleden schreef ik over Louane en haar route richting een pamperloos leven. Lees meer hier. Om stressvrij aan de potjestraining te beginnen, leek het me handig om enkele tips die ik her en der heb verzameld te delen met jullie. TIP numero uno is: KEEP CALM <3

  1. De crèche heeft ons een handige tip meegegeven! In het begin als je zoon of dochter nog niet 100% zindelijk is, is het vaak lastig om het huis te verlaten. “Doe ik hem/haar dan toch een luier aan? Hmm.. maar dan ben ik niet consequent genoeg.” Wel, een goede tussenoplossing is een onderbroekje aandoen onder de luier. Op die manier voelt je kindje dat hij/zij in zijn of haar broek heeft gedaan, maar is niet meteen alles nat.
  2. Als je zelf naar de wc moet, neem je peuter dan mee. Zo leert je kind dat het de normaalste zaak van de wereld is om naar toilet te gaan. Leg hem of haar ook netjes stap voor stap uit wat je doet.
  3. Wat ook hielp bij ons, is mooie onderbroekjes kopen. Voor meisjes met prinsesjes erop bijvoorbeeld. Louane vroeg al heel snel: “ik wil die met de prinsesjes aandoen!”.
  4. Problematisch bij Louane was het feit dat ze het op een gegeven moment niet meer erg vond om met een natte broek rond te lopen. Ze zei het zelfs niet meer dat ze in haar broek had gedaan. Als dit bij jullie gebeurt, dan is deze tip misschien het proberen waard: zorg ervoor dat het verschonen zo lang mogelijk duurt. Dat vinden ze meestal niet zo fijn.
  5. Geef je kindje voldoende water en fruit, dan blijft de ontlasting zacht. Sommige kindjes houden het vaak op als het te hard is.
  6. Deze tips werkt vooral bij dochters. Koop een speciale plaspop zoals bijvoorbeeld die van BABY born. Zo kun je samen met je kindje een rollenspel spelen om spelenderwijs aan te leren dat je na een flesje te hebben gedronken naar de wc moet gaan.
  7. Probeer – en ik zeg het nogmaals: probeer tenminste – rustig te blijven en wees consequent. Reageer niet boos als je kindje weer eens in zijn broek heeft gedaan. En dit vond ik persoonlijk het allermoeilijkste. Het is trouwens best ok om je kindje mee te laten opruimen, ook dit is een deel van het leerproces.
  8. Kleine beloningen helpen! Denk dan aan het verdienen van een mooie sticker als ze het eens goed hebben gedaan. Of wat wij hier doen is haar feliciteren aan de hand van een groepsdansje. We gaan dan in een kring staan en roepen ‘hey, hey, heeyyyyy!’.

Voila, dat waren mijn tips. Heel veel succes met de zindelijkheidstraining! En onthoud vooral dat ieder kindje het wel leert. Volhouden is de boodschap!