De lunchbox van een kleuter

OK, lunchboxen klaarmaken… het is een nieuw gegeven in mijn leven. Voor de komende 16 jaar minstens maak ik iedere ochtend een lunchbox klaar voor dochterlief. Toegegeven, ik heb er hard over nagedacht : “wat geef ik dat kleine prinsesje mee naar school?”. Het moet gezond zijn, maar Louane moet het ook lekker vinden en ze moet het vooral (op)eten. Stap 1 was een leuke brooddoos uitzoeken voor haar. Liever geen Studio100 brooddoosje. Mijn oog viel op de Done by Deer collectie (verkrijgbaar bij oa. De Gele Flamingo).

Schermafbeelding 2017-08-26 om 18.12.08

STAP 1 : check. STAP 2 : wat steken we erin? Gelukkig verscheen er net deze week een interessant artikel in de Libelle met allerlei feiten over de lunchbox van jonge kinderen. Choco en kaas blijken de meest populaire vormen van beleg te zijn. Af en toe choco kan helemaal geen kwaad, kinderen moeten nog groeien en hebben nood aan een beetje vetten en suikers. De hoofdboodschap is: overdrijf niet. Krijgt je kind ‘s ochtends choco tussen de boterhammen? Geef hem of haar dan ‘s middags iets anders mee, bv. smeerkaas of schelletje kip.

Bovendien wordt er in het artikel aangeraden om je kind volkorenbrood mee te geven. Gelukkig lust Louane zowel wit- als volkorenbrood en heeft ze nog geen voorkeur ontwikkeld. Dus dat zit alvast snor. Diëtist Michaël Sels geeft wel een leuke tip mee in de Libelle voor kindjes die geen fan zijn van donker brood. “Maak ‘dubbele’ boterhammen: één kant wit, één kant volkoren. Kinderen vinden die twee kleuren leuk, en zo krijgen ze toch al de voedingsstoffen binnen.”, aldus Michaël.

“Op de boterham wordt het vaakst kaas (56% geeft dit meestal of altijd mee), hesp (47%) en boterhamworst (43%) gelegd. In de top 5 zit ook salami (40%) en choco (32%).” – Bron: Libelle

Sinds dat Louane naar school gaat, moeten we trouwens ietsje vroeger opstaan (en dit kost ons veel moeite om eerlijk te zijn ;-)). Louane moet nu ‘s ochtends de tijd nemen om te ontbijten en mamalief moet de lunchbox prepareren. En ik citeer Libelle: “Feit is dat het klaarmaken van de lunchbox gemiddeld 8,3 minuten duurt en dat bij 8 op de 10 (78%) ouders dat ’s ochtends gebeurd.” Nu, ik heb het nog niet getimed, maar ik denk wel dat het mij net ietsje meer tijd kost. Ik snij en schil haar appeltje en daarnaast geef ik haar rauwe groenten mee zoals komkommer, paprika of wortel die ook geschild en gesneden moet worden.

Het volledige artikel kun je deze week lezen in de Libelle. (p.47 t.e.m. p.53).

*     *     *

Wat krijgt jouw koter mee naar de kleuterschool om ‘s middags van te smullen?

*     *     *