Workshop honingbrood bakken

Deze week werd ik door Collishop.be uitgenodigd op een event dat georganiseerd werd in Nomad Fine Food op het Eilandje te Antwerpen. Super leuk, want enkele jaren geleden woonde ik in de straat achter de Nassaustraat. Ik heb de zaak Nomad nog weten verbouwen en was altijd al super benieuwd naar hoe het er binnen uit zag. Mooi dus én mega gezellig vooral! Je kan er onder andere terecht voor private dinners, kitchen parties, wine pairing dinners en meer. Wij mochten de prachtige open keuken gebruiken om Gingerbread mannetjes te versieren. De workshop werd gegeven door Philip’s Biscuits, een koekjesatelier in de Korte Gasthuisstraat (Antwerpen) die ervoor prat gaat om “Antwerpen Koekenstad” terug in de kijker te bakken.

Hierbij hun recept om Honingbrood koekjes te maken. Ohja, let op de grote hoeveelheden. Ze hebben het recept voor ons reeds vereenvoudigd. Normaal werken zij met 30kg bloem, daar hebben ze 7,5kg van gemaakt 🙂 Nu, deel alle hoeveelheden maar door 20, dan denk ik dat je meer dan genoeg deeg hebt voor enkele koekjes.

GINGERBREAD

Ingrediënten deeg

 • 7,5kg bloem
 • 4,5kg honing (TIP: gebruik vaste honing en géén lopende!)
 • 1,5kg suiker
 • 15 hele eieren
 • 75gr kaneel
 • 85kg alkali (bakpoeder) (TIP: dit vind je in de apotheek)
 • 600gr water
 • 300gr maagzout (BIC)(bakpoeder)

Ingrediënten glazuur om de koekjes mee te versieren

 • 175g vers eiwit
 • 1kg bloemsuiker
 • beetje azijn

Werkwijze

 • Honing opwarmen (in de micro) totdat deze lopend is
 • Suiker in een mengkom doen
 • Voeg honing toe aan de suiker
 • Voeg alle eieren toe, alsook de bloem en meng alles tot een homogeen geheel
 • Alkali en water oplossen met elkaar en gelijkmatig onder het mengsen mengen (met een KitchenAid, mocht je die hebben)
 • Bakpoeders best 1 voor 1 bij het mengsel voegen
 • Deeg in de koelkast leggen en laten opstijven, goed afdekken met plastiek folie.
  TIP: min 1 uur in de koelkast zetten, maar best één volledige dag in de koelkast laten.
 • Verwarm je oven op 180°
 • Bestuif je werkblad met bloem en rol je deeg uit op een dikte van 3mm.
  TIP: gebruik zo weinig mogelijk bloem.
 • Gebruik je Gingerbread uitsteekvormpje.
 • Leg bakpapier op de bakplaat en leg je mannetjes erop.
  TIP: leg de koelmannetjes niet te dicht bij elkaar, het deeg loopt namelijk een beetje uit, dus hou minstens 2cm ruimte aan iedere kant.
 • Doreren met eigeel (100gr) en melk (100gr). Dat maakt ze mooi glanzend!
 • Bak de koekjes in de oven voor ongeveer 14min.
  TIP: haal ze tijdig eruit en voel alvast eens of ze goed zijn. Je moet het koekje lichtjes kunnen induwen aan de onderkant. Mochten ze nog niet goed genoeg gebakken zijn, kan je ze steeds even terugzetten in de oven. Als ze te ver zijn gebakken, dan is al je werk verloren.
 • Laat de koekjes op de bakplaat zelf afkoelen, dan worden ze lekker knapperig.
 • Van zodra ze koud zijn, kun je beginnen met het versieren ervan. Giet het glazuur in een puntzakje, knip de onderkant eraf en versieren maar!
 • Laat het glazuur even drogen zodat het de tijd heeft om hard te worden. Dan blijven de versieringen goed zitten. SMAKELIJK!

* * *

TIP: je kan gerust gember (vers of in poedervorm) toevoegen, indien je die smaak weet te appreciëren. Maar niet meer dan 30gr! Anders gaat de gember overheersen.

* * *

Nadat we de koekjes hadden versierd, kregen we een workshop “tafel decoreren”. Deze werd gegeven door de vrolijke Anne-Catherine van interieurblog Clo Clo. We gebruikten hiervoor allemaal spulletjes die je op de website van ColliShop kunt terugvinden. Mijn absolute favo’s waren de kristallen glazen, het kaasplankje van marmer & hout én het gouden bestek! Voor diegenen die ColliShop trouwens nog niet kennen, het is een webwinkel van de Colruyt Groep, die meer dan 20.000 artikelen voor de hele familie telt! Neem er dus zeker ook een kijkje voor als je op zoek bent naar Sinterklaas- & Kerstcadeau’s.

Een leuke TIP die Anne-Catherine meegaf is dat het niet allemaal stijfjes hoeft te zijn anno 2017. Een beetje huiselijke chaos kan mega gezellig ogen. Kijk maar eens naar het resultaat van onze gedecoreerde tafel.

Mooi hé? De tafel nodigde écht uit om lekker lang en gezellig te tafelen. Zo gezegd, zo gedaan. Nomad heeft ons verwend met een heerlijk diner. Naar huis gingen we tevreden met onze kunstwerkjes die ondertussen lekker werden gesmaakt door vriendlief en onze kleine mini-me 🙂

* * *

Thanks ColliShop for having me!

It was a delightful & delicious evening!

* * *