Herbruikbare luiers – allesbehalve ouderwets!

Een tijdje geleden werd ik door Bambinomio gecontacteerd met de vraag of ik hun herbruikbare luiers wou uittesten. Wow, “herbruikbare luiers” dacht ik toen… Ik had er eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Bij Louane gebruikte ik “gewone” pampers. Ik wist wel dat herbruikbare luiers bestonden, maar ze zelf gebruiken? Neen, nooit aan gedacht. Tot Bambinomio dus met de vraag kwam. En eigenlijk, ja, waarom niet eens uitproberen? Ik denk dat er veel mama’s zijn zoals ik. Mama’s die denken dat het omslachtig is, dat het “geitenwollensokken” gedoe is, “niets voor mij”,… Awel, ik dacht er oorspronkelijk ook zo over. Ondertussen gebruiken wij onze Bambinomio luiers al een paar weken en geef ik jullie hierbij graag de plus- en minpunten mee, volledig uit eigen ondervinding én gestaafd door harde feiten over het ecologische aspect ervan.

Wat heb je liever…

3.000 wegwerpluiers per jaar of 15 wasbare luiers?

Van start gaan met herbruikbare luiers

Een wirwar aan informatie kwam mijn hoofd binnen toen ik het pakketje van Bambinomio ontving. “Jeetje, hoe werkt dit?”, “Euhmm, en nu??”, “Doe ik het goed?”,… Maar na wat opzoekwerk te hebben gedaan werd het me steeds duidelijker. Er bestaan twee soorten van wasbare luiers. De miosolo alles-in-één luier en de miosoft tweedelige luier. Wij hebben de “all-in-one” versie. Na 2 tot 4u vervang je deze in zijn geheel door een nieuwe wasbare luier. Bij de miosoft tweedelige luier vervang je enkel de inlegger en behoud je het overbroekje. De miosolo alles-in-één luier bestaat trouwens maar in één maat (te gebruiken vanaf 4 kg tot aan de zindelijkheidstraining), je kan het broekje dankzij enkele drukknopjes verkleinen zodat het mooi aansluit rond de billen van je kleintje. De miosoft tweedelige luier, of het overbroekje tenminste, bestaat in twee maten (maat 1 voor onder 9kg en maat 2 voor boven de 9kg).

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan?

Ik ga het hier even enkel hebben over de miosolo alles-in-één luier. Initieel hadden we drie luiers gekregen, ondertussen heb ik er al drie bijgekocht. Een 6-tal is echt een minimum als je het mij vraagt, dat heb je echt minstens nodig om de dag door te komen. En eigenlijk zou je er best 15 hebben. Dan kan je de gebruikte luiers ‘s avonds wassen en overdag laten drogen en heb je toch nog voldoende luiers over terwijl de anderen hangen te drogen.

Winkelmandje:

 • 15 miosolo alles-in-één luiers
 • 160 x mioliners (biologisch afbreekbare inlegdoekjes)
 • 750g x miofresh (natuurlijk wasmiddeltoevoegsel)
 • 1 x miowipes (biologisch afbreekbare babydoekjes)
 • 3 x mioboost (inleggers)
 • 1 x luieremmer
 • 2 x wasnetten
  ->> Ter info! Pakketprijs: € 384,99

De mioliners zijn een soort van heel erg dunne velletjes papier die je in de luier legt. De bedoeling hiervan is dat van zodra je baby vaste stoelgang maakt, je deze met velletje papier en al in de wc kunt gooien. Nu, aangezien Aloys nog borstvoedingsstoelgang maakt, heeft dit voor ons nog weinig nut.

Het miofresh wasmiddel is echt wel een aanrader! Ik kreeg hiermee tot nu toe alle vlekken eruit hiermee. Ik geef wel toe, wanneer Aloys een kaka-pamper had, liet ik deze voorweken in lauwwarm water met een beetje miofresh erbij vooraleer ik het in de wasmachine deed. Oh en trouwens, over de wasmachine gesproken. Ik gebruik het programma “baby”, hierbij wast de machine 2x: 1x koud (!) voorspoelen en 1x gewoon wassen op 40°. En best 1x per week minstens eens op 60° wassen voor de hygiëne. In het bakje voor het voorwas-programma doe je 1/2 van het poeder dat je in het gewone bakje doet.

De luieremmer en de wasnetten schaf ik me zeker aan de volgende keer dat ik een bestelling bij Bambinomio plaats. Alle gebruikte luiers steek je dan in het wasnetje dat in de luieremmer steekt en ‘s avonds neem je dan het wasnetje vast en gooi je het integraal in de wasmachine.

De mioboost inleggers zijn er voor kindjes die extra veel hebben gedronken, dus voor extra absorptie. Ook deze hebben we voorlopig nog niet nodig voor kleine Aloys. Ze kunnen bijvoorbeeld wel handig zijn wanneer je de luiers ook ‘s nachts gaat gebruiken. Voorlopig heb ik dit nog niet gedaan, dus daarover blijf ik jullie mijn mening schuldig. Wij hebben trouwens nog geen ongelukjes gehad met de Bambinomio luiers. Ze sluiten, als je het mij vraagt, echt perfect aan rond Aloys zijn middel.

PLUS-punten

 • DESIGN. De luiers zien er eerst en vooral gewoon super leuk uit! Die printjes! Je wordt er instant vrolijk van.
 • MILIEU. Het allereerste waar je normaal gezien aan denkt: de herbruikbare luiers zijn wel degelijk beter voor het milieu! Ze zorgen namelijk beduidend voor minder afval. Wist je dat er per dag 6.000 ton aan wegwerpluiers worden weggegooid over de hele wereld??? En specifiek voor België: jaarlijks belanden er zo’n 400 miljoen wegwerpluiers op de afvalberg, wat goed is voor zo’n 5 tot 8 procent van het restafval. Zelfs één herbruikbare luier per dag gebruiken kan al helpen, just saying!
 • KOSTPRIJS. Wasbare luiers kosten je uiteindelijk minder geld dan de wegwerpluiers. Wanneer je kinderen 3 jaar in wegwerpluiers lopen ben je gemiddeld zo’n 1280 euro kwijt. Met wasbare luiers ben je hier maximaal 800 euro voor kwijt. En je kunt ze opnieuw gebruiken bij baby nr. 2 én 3 én… 🙂
 • GEEN CHEMISCHE GELS. De wasbare luiers zijn beter voor je baby. Wegwerpluiers bevatten immers chemische gels die slecht zijn voor je kind. Absorptie van een wasbare luiers gaat gepaard met een aantal absorberende stoffen waar geen chemicaliën aan te pas zijn gekomen. Hierdoor krijgt je baby ook minder snel last van uitslag af een allergische reactie, waar natuurlijk niemand op zit te wachten.
 • ZINDELIJKHEID. Bovendien zou het gebruik van wasbare luiers helpen bij het zindelijk worden van je kind. Hier kan ik voorlopig nog niet over meespreken, but I’ll keep you posted binnen 2 jaar ongeveer 🙂 Hoezo? Wel, door de chemicaliën in de wegwerpluiers, voelt de luier vrijwel onmiddellijk kurkdroog aan. In tegenstelling tot bij de wasbare luiers, deze voelt wel nat aan. Hierdoor voelen de baby’s in het algemeen sneller dat ze hun behoeftes hebben gedaan, waardoor de motivatie groter is om zindelijk te worden. Mooi meegenomen, toch?
 • ALTIJD LUIERS IN HUIS. Ha, dit mocht ik in levende lijve ondervinden laatst. Ken je dat, je denkt dat je nog luiers in de kast hebt staan? En plots: oh jeetje “ze zijn op en de winkels zijn toe!”. Wel, dit ga ik nu nooit meer meemaken want ik heb altijd Bambinomio luiers in de buurt liggen 🙂

MIN-punten

 • Je gaat de broeken of leggings van je kleintje in een maat groter moeten kopen, want ik kreeg sommige jeansbroeken van Aloys niet dicht. De Bambinomio luiers zijn namelijk iets dikker dan een gewone wegwerpluier.
 • Je wasmachine gaat overuren draaien en jij moet er aan denken om de luiers op tijd te laten drogen (ik heb ze tot op heden nog niet in de droogkast gestoken).
 • Veel meer minpunten kan ik niet bedenken, valt reuze mee toch?

TIPS

 • Voor mij was het ook allemaal nieuw en ik zat ook met honderd-en-één vragen in mijn hoofd. Er bestaat een Facebook-groepje van allemaal mama’s die herbruikbare luiers gebruiken. Hier haalde ik veel inspiratie. Misschien dus ook interessant voor jullie om eens te bekijken? Je vindt het groepje hier terug.
 • Gebruik je eco-cheques om de herbruikbare luiers aan te schaffen! Je kan ze oa. krijgen bij Klein Spook en Blabloom.
 • Toch nog vlekken in je wasbare luier? Hang ze even uit in het zonlicht en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • Voor je van start gaat met je wasbare luiers, was je deze best een paar keer. Hierdoor neemt het absorptievermogen van je luiers toe.

Binnenkort gaat Aloys naar de opvang hier in Zurenborg, dat gekend staat als bakfiets dorpje midden in de stad Antwerpen. Lees: geitenwollesokken mentaliteit. Ik vraag me af of zij open staan om met wasbare luiers te werken. Binnenkort toch eens navraag doen.

Besluit

Akkoord, het is een investering in het begin. Maar ik raad het alle mama’s aan. Give it a try. Begin zoals mij met een mini-pakketje van 3 luiers. Je hoeft niet meteen volledig over te stappen op herbruikbare luiers, doe ik ook niet. ‘s Nachts krijgt Aloys nog een gewone pamper aan en ook als we de deur uitgaan, vind ik een gewone pamper toch nog iets gebruiksvriendelijker. Maar iedere wegwerpluier die je bespaart is er ééntje minder op de afvalberg.

Oh en mijn volgende stappen? Ik heb met mijn ecocheques Cheeky Wipes (wasbare babydoekjes) aangekocht én wasbare zoogcompressen gekocht bij Mammies en Pappies in Mortsel. Binnenkort schrijf ik hier ook zeker een blogpost over!

*      *      *

Ben jij bereid om het eens een kans te geven?

*      *      *