HOW TO: op autovakantie met jonge kinderen.

Vele mensen schrikt het af, op autovakantie gaan met één, twee of meerdere kinderen. Wij hebben ons nooit laten tegenhouden door het feit dat we kleine kinderen zouden meenemen in de wagen. Louane was 5 maanden toen we naar Zuid-Frankrijk (1.221 km) reden. Aloys was 3 maanden oud toen we naar Sarlat in de Dordogne reden (865 km). En voorbije week reden we naar Mittersill, Salzburg met de kindjes (938 km).

We zijn nu een weekje terug van skivakantie en omdat velen onder jullie zich afvroegen of we tips hadden m.b.t. de autorit zelf, zet ik me bij deze achter mijn pc om jullie onze bevindingen te geven. Let wel, wat werkt voor ons, is misschien niet ideaal voor jullie. Maar misschien helpt dit blogberichtje jullie wel verder.

TIP 1. Meestal, als we een extra dagje vakantie hebben, proberen we de rit te breken door ergens over de helft een B&B te boeken. ‘s Avonds lekker eten ergens in de buurt van de B&B, ‘s ochtends rustig ontbijten en helemaal relax terug de auto in.

TIP 2. Reis je met een zuigeling en geef je borstvoeding? Bied je baby dan nog eten aan net voor je vertrekt, ook al heeft zij/hij nog maar een uurtje geleden gedronken. Trouwens, mocht je baby onderweg plots honger hebben en je geeft nog borstvoeding heb je twee opties. Optie 1: ergens onderweg stoppen. Optie 2 (en dit geniet soms onze voorkeur, omdat wij graag doorrijden): neem je kolf mee in de wagen. Kolf een beetje af en geef het flesje aan je baby.

TIP 3. Indien mogelijk, je baby nog in bad zetten net voor je vertrekt. Lang dutje in de auto verzekerd 😉

TIP 4. Heb je iets oudere kinderen mee in de wagen? Zorg voor voldoende afleiding en speelmogelijkheden. Wij kochten een 3-tal jaar geleden een DVD-speler voor in de wagen bij Coolblue, al veel plezier aan gehad! Voor alle vragen, wij hebben deze van Philips gekocht met twee schermen. Jammer genoeg bleek hij plots niet meer te werken vorige week onderweg naar Salzburg (paniek!). Dus die gaat deze week in reparatie bij Coolblue… Gelukkig hadden we ook de KidiCom Max van VTech mee en kon ik Louane hiermee tevreden stellen. Luister CD’s doen het overigens ook nog steeds goed! En wat ook leuk is voor onderweg zijn kleine kadootjes inplakken voor je kroost. Om het uur of om de twee uur (bepaal je zelf) beloon je je kinderen met een kleinigheidje. Dit houdt hun sowieso happy in de auto!

TIP 5. Zorg voor kleine knabbeltjes voor onderweg. Denk hierbij liefst aan zaken die niet te veel morsen of voor vlekken zorgen in de auto (zoals chocolade). Maar denk eerder aan gesneden stukjes komkommer, wortel, appel, druiven,…

TIP 6. Reken sowieso 1 uur pauze per stop met kinderen. Wij hebben 2 grote stops ingelast onderweg naar Salzburg. Zegt de GPS bv dat je aankomt rond 15u ‘s middags? Reken dan sowieso op een aankomst rond 17u ten vroegste. Mentaal is die klik maken heel belangrijk 🙂 Eer je eten hebt gehaald, eer iedereen naar de wc is geweest, eer de baby verschoond is geweest en heeft gedronken,… Dat duurt nu eenmaal veel langer met kinderen erbij. Really, leg je er gewoon bij neer. Jezelf opjagen en haasten heeft geen zin.

TIP 7. Wat ook zeker helpt is ervoor zorgen dat de wagen op voorhand is ingeladen. Wij vertrokken bijvoorbeeld om 6u ‘s ochtends naar Salzburg en hadden de auto de avond voordien al ingeladen. De kindjes klaarmaken en in de auto zetten ‘s ochtends vroeg is al genoeg stress 🙂

TIP 8. Hiermee samenhangend ineens de tip om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Met de bedoeling uiteraard dat de kinderen nog een beetje slapen in de auto. Nu, onze oudste dochter is altijd klaarwakker wanneer we op autovakantie vertrekken, ook al is dit om 6u ‘s ochtends of iets vroeger. Maar ik ken kinderen voor wie dit wel werkt. Let wel dat je als ouder genoeg geslapen hebt vooraleer je vertrekt. Dus niet in het holst van de nacht vertrekken, de autorit is al vermoeiend genoeg op zich.

TIP 9. Denk goed na over wie waar in de auto gaat zitten en zorg ervoor dat je aan belangrijke zaken zoals eten en drinken aankunt zonder dat je jezelf in bochten moet wringen. Ik ken mensen die hun oudste kindje vooraan in de autostoel zetten en zelf achteraan naast de baby gaan zitten. Nu, ikzelf heb liever niet dat Louane vooraan zit. Dus die optie was geen echte optie voor ons. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik tussen beide kindjes in op de achterbank kon gaan zitten wanneer het nodig was. Er waren momenten dat Aloys aan het huilen was, op die momenten stopte vriendlief heel even en ging ik achterin tussen de beide kinderen in zitten zodat ik Aloys kon entertainen. Niet comfortabel voor mijzelf, maar alles is beter dan een krijsende baby in de auto!

Nog even meegeven wat werkt voor ons: slapen de kindjes? Dan rijden we sowieso door en wachten we met onze grote stop tot één van beiden wakker is.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan. In ieder geval, just do it! Op autovakantie met jonge kinderen gaat heus wel 🙂

***

Hebben jullie zelf nog leuke tips voor onderweg?
Laat het me in de comments hieronder gerust weten!

***