Bezoek aan Nutricia Reseach Center & het belang van voeding voor een gezond immuunsysteem van baby’s

Een tijdje geleden mocht ik een bezoek brengen aan het Nutricia Research Center in Utrecht. Ik ben altijd voorstander van bedrijfsbezoekjes, zelf ben ik heel geïnteresseerd in het “achter de schermen” verhaal van merken. Dus hier zei ik zéker geen neen tegen.

We kregen eveneens zéér nuttige info mee over “het belang van voeding voor een gezond immuunsysteem bij baby’s“. Ik voelde me even terug op de schoolbanken. Met die gedachten kwam ik plots tot het besef dat dat toch een heerlijke tijd was, die jaren op de universiteit. Gewoon luisteren naar professoren die hun kennis verspreiden, af en toe wat noteren, die kennis zelf opslaan in je geheugen en tot slot een examen afleggen. Dat examen was toen mijn grootste zorg. Momenteel, als mama van twee, is die twee mini’s zo goed mogelijk opvoeden mijn grootste zorg. En met plezier neem ik die zorg op mij.

Nutricia Research Center

Het Nutricia Reseach Center – gelegen in Utrecht – is al meer dan 120 jaar bezig met Onderzoek & Ontwikkeling van verschillende producten die te maken hebben met voeding.

Wat ik persoonlijk heel interessant vond om te weten is dat ze al 40 jaar lang de consistentie van moedermelk onderzoeken en deze zo goed mogelijk proberen te benaderen met hun Nutricia poedermelk. Moedermelk is immers nog altijd de allerbeste voeding voor je mini.

Bij Nutricia weten ze maar al te goed dat baby’s niet hetzelfde zijn dan volwassenen. Kleine kinderen hebben namelijk een 5x kleinere maag dan volwassenen, maar hebben anderzijds 7x meer nood aan ijzer en 4x meer nood aan calcium.

Het belang van voeding voor een gezond immuunsysteem bij baby’s

Nutricia gaat er prat op dat een goede maag- en darmgezondheid centraal staat binnen onze algemene gezondheid en welzijn. En laat net voeding daar een centrale rol in spelen.

De eerste 1000 dagen

Dit begrip was volledig nieuw voor mij, maar ik ben blij dat ik nu weet waar het over gaat. De eerste 1000 dagen beginnen eigenlijk al vanaf de bevruchting en duren tot de leeftijd van 2 jaar. De jonge kinderen groeien in deze periode enorm hard, voeding is gedurende deze speciale periode dus oh-zo belangrijk! Voeding heeft binnen deze eerste 1000 dagen niet alleen een grote impact op de fysieke groei, maar ook op de cognitieve ontwikkeling, de versterking van de immuniteit en de ontwikkeling van het maag- en darmsysteem. De voeding tijdens deze periode zorgt mee voor de ontwikkeling van een gezond eetpatroon. Reden te meer om bezig te zijn met de voeding van je kleine dreumes!

Wist je dat…

Nutricia een wereldwijd beleid nastreeft om borstvoeding te promoten? Borstvoeding is en blijft immers de beste voeding voor je zuigeling.

Het is namelijk zelfs zo dat de WHO (World Health Organisation) exclusieve borstvoeding aanraadt gedurende de eerste 6 maanden. Daarboven raden ze aan om borstvoeding te blijven geven tot ongeveer een leeftijd van 2 jaar, aangevuld met  vaste voeding.

Enkele feiten

  • Bij de geboorte heeft de maag van je baby de omvang van een kers, op dag 7 is de maag even groot dan een abrikoos en na 30 dagen is het maagje even groot dan een ei.
  • Na 40 weken zwangerschap hebben de darmen van je baby een totale lengte van 275cm, na 1 jaar 380cm en wanneer je kindje 5 jaar wordt, zijn zijn of haar darmen maar liefst 450cm lang!

Darmmicrobiota

Het maag- en darmstelsel staat garant voor maar liefst 70% van alle immuniteitscellen in je lichaam. Darmmicrobiota is dus de sleutel tot de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem.

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de microbiota bij baby’s en jonge kinderen, zijnde:

  • een gezond dieet en een goede gezondheid van de moeder zelf tijdens de zwangerschap
  • het innemen van de juiste voedingssupplementen tijdens de zwangerschap
  • een voldragen zwangerschap
  • een vaginale bevalling (ja, echt waar!)
  • het geven van borstvoeding
  • het aanbieden van gezonde, complementaire voeding
Meer info: nutriciababy.be