Zomervakantie – Met een baby en een kleuter op vakantie: hoe praktisch je valies pakken?

Toegegeven, het is een uitdaging om op vliegvakantie te vertrekken met een baby én een kleuter. Maar moeilijk gaat ook en het houdt de reiskriebel in mij niet tegen. De wereld ontdekken, dat is wat ik wil. En al die pracht en praal dat de wereld te bieden heeft, wil ik ook aan mijn kinderen tonen. Dus hoppaaa… Ik boekte onze eerste vliegvakantie met twee kinderen naar Portugal.

De sleutel tot succes om op vakantie te gaan met twee kinderen is VOORBEREIDING. Wat neem je wel en wat neem je niet mee? Want uiteindelijk zit er een grote waarheid in de term “travel light with kids“. Je hebt al handen te kort met twee kleine kinderen, vergeet niet dat je alles wat je meeneemt ook nog eens moet dragen.

Enkele tips

 • Begin niet de avond van tevoren je valies te pakken. Probeer een week van tevoren reeds stelselmatig dingen opzij te leggen die mee moeten (denk aan zonnecrème, zonnehoedjes,…). Want geloof me vrij, je moet aan heel veel denken wanneer je met jonge kinderen reist.
 • Probeer alles in max. 2 reiskoffers te steken en neem max. 1 stuk handbagage mee. Hoe meer koffers, hoe ingewikkelder het wordt om alles te dragen. Want ken je dat, het concept “kleuter”? Sta je daar aan de check-in balie, ziet mevrouw of mijnheer kleuter ineens iets leuks in de verte en hop weg is hij/zij. Mama erachter, staat papa daar in de check-in rij mét baby en een hoop koffers. Probeer dat in je eentje maar eens vooruit te schuiven, wanneer de rij korter wordt.
 • De draagzak is mijn redmiddel, op reis maar ook in het dagdagelijkse leven. Baby in de draagzak = mama die twee handen vrij heeft voor kind nr. 2. En ja hoor, wij namen ook de buggy mee én Aloys zijn maxi-cosi, aangezien we ter plaatse een huurwagen hebben genomen om Portugal te kunnen doorkruisen. Een buggy mag vaak mee tot aan het vliegtuig zelf, net voor je het vliegtuig instapt moet je deze dan afgeven. Kijk op voorhand zéker even na of je een autostoel mag inchecken, maar bij TUIfly was het in ieder geval geen enkel probleem.
 • Een “vuilewas zak” is ook altijd handig om mee te nemen op reis. Als je er geen hebt, dan voldoet een kussensloop ook. Zo geraken je propere kleren niet in de war met de vuile.

Garderobe essentials

Opnieuw geldt hier, neem niet te veel kledij mee. Ik mispak me hier keer op keer weer aan. Wanneer je inpakt, denk dan: “alles wat ik nu inpak op reis, moet nadien gewassen en gestreken worden”. Want oh boy, we zijn ondertussen een dikke week terug van vakantie en je zou eens moeten weten hoe hoog mijn strijkstapel is… (oeps!).

Hierbij onze checklist voor een zomervakantie van 14 dagen.

Wat neem je mee voor een kleuter(meisje)?
 • 1x badpak voor in het zwembad en 1x UV50 zwempakje voor op het strand (bijvoorbeeld deze). Trouwens, altijd handig twee setjes mee te nemen. Wanneer Louane nat uit het water kwam, deed ik ze altijd een droog setje aan.
 • 1x badjurk om aan te doen na het zwemmen (deze met watermeloen erop is super cute).
 • 1x zonnehoed
 • 1x zonnebril
 • 2x short (1 jeansshort, 1 speelshort voor bijvoorbeeld op het strand). Pak je in voor een kleuterjongen? Dan adviseer ik om min. 4 korte broeken mee te nemen.
 • 1x lange broek (ik laat Louane deze meestal aandoen tijdens het vliegen).
 • 7x t-shirt (want kinderen kunnen wel al eens kliederen op hun kledij en een wasmachine is niet altijd voorhanden).
 • 3x kleedje – Waarvan eentje die niet al te duur is en liefst van katoen, zodat ze deze kunnen aandoen naar het zwembad/strand nadat je hen hebt ingesmeerd met zonnecrème. Want draai of keer het hoe je het wilt, zonnecrème geeft vlekken). TIP: De BESTIES collectie van JBC is hier ideaal voor. Niet te duur en perfect om in te spelen!
 • 2x rokje (waarvan één jeansrokje, past makkelijk overal bij).
 • 2x trui (voor ‘s avonds of mocht het weer toch tegenvallen).
 • 1x zomerjas (ik neem graag een jeansjasje mee, past overal op!)
 • 2x pyjama (ik neem liefst eentje mee met korte mouwen en eentje met lange mouwen, de temperatuur in een hotelkamer is niet altijd goed te voorspellen).
 • 14x onderbroek (uiteraard :-)) en 3 paar sokken
 • 1x sandalen
 • 1x strandslippers (ook heel handig voor aan het zwembad, Louane heeft immers een bijensteek in haar voet gekregen omdat ze zonder slippers rondliep in het gras rondom het zwembad).
 • 1x sneakers
Wat neem je mee voor een baby(jongen)?
 • 2x zwemkledij (liefst UV-beschermend!)
 • 2x uitwasbare zwemluier. Ben ik fan van! In de plaats van wegwerp zwemluiers. Ik heb er eentje van Bambinomio en eentje van Imse Vimse.
 • 1x badcape voor na het zwemen (zoals deze met walvis erop).
 • 1x zonnehoed
 • 1x babyzonnebril
 • 7x body, waarvan ééntje met lange mouwen, 3 met korte mouwen en 3 zonder mouwen.
 • min. 4x short (ik heb 1 geklede-, 1 jeans- en 2x badstoffen shortjes meegenomen voor Aloys).
 • 7x t-shirt/hemd met korte mouwen
 • 2x trui
 • 2x pyjama (net zoals voor Louane heb ik eentje met korte en eentje met lange mouwen ingepakt).
 • 1x legging
 • 1x lange broek (of een broekpak met lange pijpen)
 • 3 paar sokken
 • 1x zomerjasje (ik gebruik een gebreide trui met capuchon als zomerjasje voor Aloys).
 • Eventueel 1 paar schoenen (maar om heel eerlijk te zijn, Aloys heeft geen enkele keer sokken of schoenen aangedaan tijdens onze vakantie).
* * * En vergeet vooral je fototoestel (en batterij oplader!) niet, wij nemen massa’s foto’s tijdens onze familievakanties en maken er achteraf een album van <3 ***