Op vakantie in de Algarve (Portugal)

Zoals beloofd ging ik jullie nog op de hoogte houden i.v.m. onze reis in de Algarve met twee jonge kinderen. In dit artikel deel ik met plezier onze route, onze geboekte b&b’s, culinaire adresjes en enkele uitstap mogelijkheden.

Eén ding is alleszins zeker, we hebben ons hart een beetje verloren daar in Portugal. En dan vooral aan de westkust, tussen luchthavens Lisboa en Faro. Je vindt er namelijk nog prachtige zandstranden terug, niet té toeristisch (if you know what I mean).

Sinds Louane geboren is boeken we een vlucht naar een bestemming naar keuze, huren we ter plaatse een huurwagen én verblijven we in verschillende B&B’s waardoor we op veel plaatsen komen. Ik ben iemand die de wereld wilt zien, ik wil ieder plaatsje en hoekje hebben gezien. 14 dagen in een all in zitten spreekt me dus niet meteen aan. Begrijp me niet verkeerd, ik sluit zeker niet uit dat wij ooit in de toekomst naar een all in gaan met de kinderen. Want toegegeven, rondrijden met jonge kinderen is vermoeiend, maar tegelijkertijd ook oh zo boeiend.

Dit jaar viel de beslissing op luchthaven FARO.  Van daaruit begon ik dan leuke B&B’s te zoeken op Booking.com. Oh en ik begon pas 2,5 weken vooraleer we er zouden aankomen te zoeken trouwens!

Onze verblijven

 

TER INFO: We reisden in de periode 21 mei t.e.m. 4 juni 2019 met twee volwassenen, 1 kleuter en 1 baby.

1. Quinta Da Mesquita

4 nachten incl. ontbijt – 308 EUR

Over Quinta Da Mesquita

We kregen een studio op de gelijkvloers, dichtbij de ontbijtruimte. De studio had een woonkamer met slaapzetel (waar Louane op sliep), een kitchenette, een terras, een badkamer mét bad (super handig met kinderen) en een slaapkamer achteraan met dubbel bed en een reisbedje voor Aloys. Je moet hier geen design verwachten, maar de kamer was functioneel en netjes.

Vanuit je terras kan je uitkijken op het prachtige domein, omgeven door citrusbomen. Het domein ligt wel aan een weg waar er wat passage is, dus je moet er tegen kunnen dat je af en toe een auto hoort passeren. Anderzijds is het domein super goed afgesloten, dus je moet geen schrik hebben dat je kinderen weg kunnen. Ook is er een schommel, wat succes had bij Louane. Het zwembad is gelegen aan een oude waterput en heeft een apart kinder zwembadje.

Op onze laatste dag was de eigenares aanwezig (zij woont in Lissabon). Ze gaf ons met veel plezier een rondleiding op het domein en liet Louane allerlei vruchten van de bomen proeven. De appelsienen worden je trouwens geserveerd bij het ontbijt, om zo te eten, maar ook als versgeperste appelsiensap. Ik heb al lang niet meer zo’n goeie appelsiensap gedronken, zo zoet, heerlijk! Louane mocht ook even op een oude tractor zitten die er stond. Ze was helemaal in haar nopjes. Zéker toen ze een ronde vrucht met een steen mocht openen, er zat een amandel in. Haar oogjes fonkelden ** daar komen de noten dus vandaan!”.

Meer info & booking, klik hier.

 

Mogelijke uitstapjes
 • Albufeira

Het Ibiza van de Algarve. Een drukker, toeristisch stadje. We gingen er rond 17u naartoe, aten een ijsje en dronken een cocktail in Sal Rosa. Een aanrader, deze kleine cocktailbar! Je hebt er een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.

 • Silves

Een meer authentiek dorpje, de huizen zijn om ter mooiste betegeld met kleurrijke tegeltjes in de mooiste motieven. Neem zeker eens een kijkje naar de Castelo en lunchen doe je nadien meteen buiten de kasteelmuren bij Café Inglês, in de schaduw van de bomen. Vakantiegevoel verzekerd!

 • Slide & Splash

Super leuk waterpark! Aangezien we er eind mei waren viel het qua drukte ook enorm mee. TIP: huur zeker een parasol bij het binnenkomen (of neem er zelf eentje mee), want wil je in de schaduw zitten op de ligweide dan heb je deze wel nodig. Ook leuk was het feit dat het volledige waterpark omringd is door een soort waterweggetje om over te wandelen, waardoor je je voeten niet verbrand wanneer het heel warm is!

 • Quinta dos Avos

In deze authentieke quinta krijg je lokale gebakjes en koffie geserveerd. Ze spreken er amper Engels, dus je zult de gebakjes op het oog moeten kiezen. Er zijn ook verschillende gebakjes ingepakt in zilverpapier, dus je weet op het zicht niet meteen wat erin zit, maar neem deze maar, ze zijn super lekker! Iets met pompoen en kaneel denken we.

 • Praia Da Marinha

Ga eens een dagje naar het strand. Dit strand is zéker de moeite! Alleen, neem je een baby mee, dan draag je hem/haar best in de draagzak. Je moet immers een heel aantal trappen naar beneden stappen vooraleer je er bent. TIP: overal in Portugal is het handig om je eigen parasol mee te nemen, deze zijn immers vaak niet voorhandig op de stranden.

2. Burro Ville

4 nachten incl. ontbijt – 477 EUR
Over Burro Ville

Wat een rustig plekje! Voor stadsmensen zoals wij is het echt heerlijk vertoeven in de rust tijdens onze vakantie. Heel groot pluspunt: je kunt je huurwagen meteen aan je huisje parkeren. Handig voor het uitladen van je spullen én je bent meteen weg als je een uitstapje hebt gepland. De kamer was magnifiek. Zo proper en alles leek nieuw (lees: heel goed onderhouden dus). De airco deed het goed (belangrijk voor de warme zomermaanden!) en alles was aanwezig in het keukentje (micro, waterkoker,…). Ontbijten doe je gewoon in je kamer of op je privé terras, ‘s avonds wordt je ontbijt in een mandje in je kamer gezet. Het enige wat je zelf nog moet doen is een eitje koken ‘s ochtends en de tafel klaarzetten. Puur genieten hier!

Meer info & booking, klik hier.

Mogelijke uitstapjes en activiteiten
 • Ritje op de ezel + picnic

Aanrader voor met kinderen! Wij vroegen één ezel, Louane mocht erop rijden. Na een kleine tocht rond het prachtige domein van Burro Ville zelf, mochten we plaats nemen aan een vijver, in de schaduw van een grote boom. Er werd een picnic deken uitgelegd voor ons en we mochten er helemaal privé genieten van onze lunch. De begeleidster zou ons terug komen ophalen na een klein uurtje. Nadien mochten wij de ezel zelf begeleiden richting de weide waar de ezels staan. Het was trouwens een heel leerrijke tocht. De ezels zijn met uitsterven bedreigd in Portugal en bij Burro Ville hebben ze een fokprogramma opgestart. Het zijn trouwens enorm lieve beesten, zeer volgzaam ook.

 • Portimao

Leuk stadje aan het water om te bezoeken! Ga er zeker iets eten. In de buurt van de brug (Largo da Barca) vind je een netwerk aan lokale visrestaurantjes (gekend bij de vissers zelf om er te komen lunchen!). Koffie & gebak haal je bij het typische A Casa da Isabel. Aanrader!

 • Alvor Beach Boardwalk

Wow, wat een mooie wandeling kun je hier doen! Dwars door de duinen en het natuurgebied. Doenbaar met een kinderwagen. Ik raad wel aan om deze wandeling ‘s avonds te doen, daar er amper schaduw is. Nadien of voordien kun je iets lekkers drinken en eventueel eten in één van de vele strandbarretjes.

 

3. Monte Do Zambujeiro

3 nachten incl. ontbijt – 471,75 EUR

Over Monte Do Zambujeiro

Nog zo een magnifieke bestemming. Monte Do Zambujeiro is gelegen aan een rivier waar je naartoe kunt wandelen. Werkelijk prachtig, volledig afgelegen en dus weerom een plaatsje om tot rust te komen. De kinderen kunnen er heerlijk spelen in de boomhut en zich uitleven aan het zwembad met zicht op de rivier.

Wij hadden een soort vakantiehuisje toegewezen gekregen op het domein zelf, niet ver van het hoofdgebouw waar je je ontbijt kunt nuttigen. Het huis zelf was best groot en modern. TOPPUNT van het huisje: de buitendouche op het terras met uitzicht over de rivier!

Meer info & booking, klik hier.

Mogelijke uitstapjes en activiteiten
 • Vila Nova de Milfontes

Dit stadje is zéker de moeite om eens te bezoeken. Het is gelegen aan het water, daar waar de zee overgaat in een rivier. Prachtig. Ga er een ijsje eten bij Mabi (ze hebben er eenhoorn ijs!). En overdag kan je terecht op het wondermooie strand Praia das Furnas, aan de overkant van het dorpje. De lekkerste pizza’s eet je dan bij La Bella Pizza (Rua Casa do Povo nº8 R/C, 7645-243 Vila Nova de Milfontes) waar je overigens 9 kansen op 10 wordt getrakteerd op een muzikale avond.

 • Restarante Azenha Do Mar in Odemira

Adres: Praia Da Azenha Do Mar, Odemira.

Hier moet je zijn voor de allerlekkerste, meest verse krab! Oh en het kost je bij wijze van spreken 3x niets.

 • Praia de Zambujeira do Mar

Heel fijn, niet al te groot strand. Er is een WC’tje in de buurt (altijd handig met kleine kinderen). TIP: zorg er wel voor dat je je eigen parasol mee hebt.

Een hongertje ‘s middags of  ‘s avonds? Er zijn op wandelafstand in het dorpje meer dan genoeg goede restaurantjes.

4. Quinta Alma

3 nachten incl. ontbijt – 283,90 EUR

Over Quinta Alma

Quinta Alma staat gelijk aan Glamping. Voor wie het concept Glamping nog niet kent, het betekent eigenlijk kamperen maar met voldoende luxe. Zo verbleven wij als gezin in een heel erg grote tent waar er een bed in stond, gemaakt uit paletten, een échte matras, échte lakens enzovoort. Stel je dus eigenlijk een hotelkamer voor in een grote tent. Naast onze tent hadden we een sanitair blok dat bestond uit een ecologisch toilet en een douche waar enkel overdag warm water uit kwam vanwege het systeem waardoor het water opgewarmd wordt. Al het douchewater komt rechtstreeks terug in hun grondwater terecht, hierdoor mag je je enkel douchen met ecologische / biologisch afbreekbare producten. Gelukkig hadden ze deze ter plekke liggen, want zelf had ik daar niet meteen aan gedacht.

Het domein van Quinta Alma is fantastisch, helemaal achterin een valei gelegen, omgeven door heuvels waardoor je je echt afgesloten voelt van de wereld. Onthaasten is wat je hier dus komt doen.

Daarnaast is er een hoofdgebouw dat lijkt op een heel grote en luxueuze soort boomhut als je het mij vraagt. Daar tref je een keukentje aan die je te allen tijde mag gebruiken, alsook een koelkast die ter beschikking staat. Het is ook hier dat hun overheerlijke ontbijt wordt geserveerd. In het hoofdgebouw ligt er ook allerlei speelgoed voor jonge kinderen. Op het moment dat wij er waren, waren ze een klein speeltuintje aan het aanleggen dat ‘s avonds verlicht wordt door verlichting die werkt op zonnepanelen.

Alles straalt hier rust uit. Echter, heb je last van hooikoorts? Neem dan zeker je medicatie in. Want overal staan er wilde bloemen in bloei, prachtig, dat wel!

Dit was echt een ervaring om nooit te vergeten en een TOP TIP voor ouders met (jonge) kinderen.

Meer info & booking, klik hier.

Mogelijke uitstapjes en activiteiten
 • Praia Da Amoreira

Ons favoriete strand van de hele vakantie! Wow, echt, wat een knap strand! Je kunt het wel enkel bereiken met de auto, daar je een heel aantal km’s moet rijden om er te geraken (lees: geen bushaltes in de buurt). Op het einde van de lange, afgelegen weg is er een kleine parking. Van daaruit moet je even het strand of de duinen doorkruisen (afhankelijk van eb of vloed) tot je aan het punt komt waar de zee overgaat in een rivier. Daar is het prachtig vertoeven met kinderen, je hebt de zee op de achtergrond, maar de rivier is veel rustiger voor de kinderen om in te zwemmen. I could live here, echt!

5. FARO DOWNTOWN STUDIOS

1 nacht – 110 EUR

Over Faro Downtown Studios

Ideaal verblijf voor wanneer je laat landt in Faro en niet te ver wilt rijden ofwel wanneer je – zoals wij – een heel vroege terugvlucht hebben vanuit Faro richting Brussel. Wij kregen een enorm verzorgd appartement toegewezen op de 1ste verdieping van een rijhuis midden in de stad Faro. Nadeel was wel dat er niet meteen parking aan het huis zelf was. Echter, op zo’n 500m ongeveer is er een ondergrondse parking.

Meer info & booking, klik hier.

Mogelijke uitstapjes en activiteiten
 • Vila Adentro

Adres: Praça D. Afonso III 17, 8000-167 Faro

Leuk restaurantje voor wijnliefhebbers. Wij gingen er aperitieven met een koude schotel vol plaatselijke charcuterie.

 • Faz Gostos

Avondeten deden we @ Faz Gostos. Lekker buiten op het terras, wat nog perfect te doen is eind Mei / begin Juni. Reis je in de zomer naar Portugal, dan denk ik dat je liever binnen zit. Maar ook binnen is het heerlijk vertoeven in dit restaurant.

Alternatieve verblijfplaatsen in de Algarve

Misschien vinden jullie het fijner om op vakantie te gaan in een vakantiehuisje i.p.v. in B&B’s zoals wij deden? Hierbij een kleine selectie van leuke vakantiehuisjes in de Algarve.

1.Interhome Vakantiehuis Casa Da Guarda

Locatie: Portimao
Prijs voor 7  nachten in Mei/Juni: 2.183 EUR
Meer info, het vakantiehuisje vind je terug bij Interhome

2. Interhome Do Lagar

Locatie: Carvoeiro
Prijs voor 7 nachten in Mei/Juni: 1.071 EUR
Meer info, neem een kijkje bij Interhome

3. Interhome Villa Monte da Torre

Locatie: Loulé
Prijs voor 7 nachten in Mei/Juni: 1.541 EUR
Meer info, surf naar de website van Interhome

*     *     *
Kennen jullie nog leuke TIPS qua activiteiten of must see’s in de Algarve? Of leuke verblijfplaatsen? Laat gerust een comment achter!
*     *     *