Droomwoning gezocht

… en gevonden!

Gisteren waren we als koppel te zien in Huizenjagers op Vier. Ja, ik heb ons ingeschreven, I admit. Kijk, het zit namelijk zo. We waren al minstens twee jaar intensief op zoek naar een huis. En misschien, heel misschien was ik het kotsbeu. Constant het web afschuimen (akkoord, Maxime zocht veel meer dan ikzelf), ‘s ochtends als allereerste de binnengekomen mails van immoweb, immoscoop en alle andere immo kantoren bekijken én meteen bellen voor een afspraak als ons een huis aanstond. Want ja, snel zijn is de boodschap. Meerdere keren kregen we zelfs geen afspraak vastgelegd, ook al belden we meteen de dag dat het pand online stond.

En dan heb je finally die afspraak vastgelegd, kom je eraan en krijg je te horen dat er al een bod is op het huis, “de vraagprijs werd reeds geboden, maar we laten alle ingeplande bezoeken nog doorgaan, feel free om zelf een bod uit te brengen”. Ja, ik spreek dan over de privé markt. En neen, we willen aan dit spelletje niet meedoen. Weet je, zo hebben we enkele prachtige panden laten schieten. Een vraagprijs is een verkoopprijs, toch? En geen indicatieve “misschien verkoop ik het wel” prijs?? Wel ja, in Antwerpen is een verkoopprijs blijkbaar dan toch geen verkoopprijs, ik waarschuw je nu maar al. Het is ons niet één, niet twee, maar vaker overkomen dat een pand aan +50.000 EUR boven de vraagprijs verkocht werd. Ik heb daar zo mijn bedenkingen over. De kopers uitpersen. De kopers die weten dat als je binnen de Antwerpse singel wilt wonen, dat je meteen een bod moet uitbrengen en dan liefst van al nog boven de vraagprijs. En dan nog… is het pand misschien niet het jouwe. Lieve mensen, waar gaat dit naartoe? Ja, de leningen staan laag. Maar je moet het volledige bedrag + interesten hoe dan ook wel nog afbetalen hé. Je moet trouwens weten, de andere kandidaat kopers die we doorheen onze zoektocht-jaren tegenkwamen in de panden vaak even oud waren dan ons, ook met één/twee kind(eren) of zwanger-zijnde. Zoekcriteria idem dan de onze (hierover later meer). Je mag me bij deze vertellen: hoe doen jullie dat financieel??? Ik heb in ieder geval geen zin om mezelf vast te zetten. Ik wil nog budget over hebben om te kunnen genieten van wat het leven allemaal te bieden heeft.

Onze zoekcriteria
  • Binnen de singel, liefst Zurenborg of Oud-Berchem
  • Min. 3 slaapkamers
  • Min. 180 m2 bewoonbare opp.
  • Liefst een herenhuis, hoge plafonds zijn een must
  • Aanwezigheid van authentieke elementen zoals moluren, planché vloeren, glas-in-lood ramen,… M.a.w. een karaktervolle woning
  • Stadstuin van min. 40m2
  • Veel lichtinval
  • Garage is een grote plus
  • Grote leefruimte
  • Verbouwen is geen probleem, als de aankoopprijs meevalt uiteraard

Genoeg over de privé markt, nu over de makelaars. Kijk, ik meen me te herinneren dat vroeger de makelaars je zoekcriteria opschreven en je belden wanneer ze mogelijks een pand in portefeuille hadden dat aan je criteria voldoet. Helaas, maak je geen illusies. Die tijden zijn passé. Het is aan jou ook een huis te zoeken, het is jouw inspanning. Ik had ze eigenlijk moeten optellen, het aantal makelaars die we gezien hebben de voorbije jaren, om dan nog te zwijgen over het aantal panden dat we gezien hebben (75? 100? Ik weet het honestly niet). Oh en het aantal uuuuuren dat we aan onze zoektocht hebben gespendeerd. Sommige makelaars herkenden ons al, ik had er een dubbel gevoel bij. Ik kreeg de indruk dat ze dachten “allée, hebben die mensen nu nog geen beslissing genomen om een woning aan te kopen?”. Maar een huis kopen, dat doe je niet iedere dag. Het is niet zomaar een beslissing, het is een ingrijpende beslissing, eentje waar je voor 100% moet achter staan. En akkoord, wij hebben ons uiteindelijk ook moeten neerleggen bij bepaalde zaken, je kunt niet alles krijgen wat op je verlanglijstje staat. Budget bepaalt veel. In de loop der jaren hebben we ons budget dan ook meermaals aangescherpt en herbekeken.

Tot op een dag – Maxime zat op stage met de voetbal in Turkije – wij toch een bericht krijgen van ImmoVasta. De makelaar Renz had ons dik anderhalf jaar of meer geleden gezien in een pand in Deurne. Het pand zelf was magnifiek, maar er zat geen tuin aan en budgetmatig paste het ook niet volledig in ons kostenplaatje. Het bericht luidde als volgt: “Beste Maxime, net een pareltje binnengekregen in de xxx-straat (ja, dit is een fictieve straatnaam!) in Deurne. Zijn jullie nog op zoek naar een woning?” En zo geschiedde, ik ging kijken samen met onze beide kinderen. Zonder een verdere beschrijving te hebben gekregen, zonder foto’s, en dus ook zonder vooroordelen. Gewoon, op puur vertrouwen in de makelaar.

En echt, wow. Wat ben ik blij dat ik meteen ben gaan kijken. Als allereerste. Een kans uit de duizend. Een makelaar die na al die tijd toch nog aan ons dacht, ook eentje uit de duizend. Ik betrad het pand en ja, verliefd. Op slag! En mijn kinderen deden meteen alsof ze thuis waren, ze waren rustig. Je moet weten, Louane is heel vaak mee op huizenjacht geweest. De laatste maanden vond ze het echt niet meer tof, ze zei zelfs op een avond “mama papa, we gaan nooit een huis vinden” (mijn hart brak!). Negen van de tien keren waren de kinderen zo druk tijdens een huisbezoek dat we niet deftig konden rondkijken. TIP: zorg voor een oppas wanneer je huizen gaat bezoeken.

Het vervolg is als een sprookje. Ons bod werd aanvaard, eind december 2019/mid januari  2020 trekken we in ons nieuwe huis in. Without any hassle, zonder stress van overbiedingen, hebben we het huis kunnen kopen van een mevrouw die “body & soul”-coach is. Die rust dat het huis uitstraalt, heerlijk!

Zo goed als al onze criteria werden ingewilligd. Enkel de locatie is niet onze voorkeurslocatie (we zijn buiten de Singel moeten gaan zoeken, maar de afstand tot Louane haar schooltje is nog steeds maar 2,7 km – dus halloooooo bakfiets!) en een garagebox gaan we ergens in de buurt moeten gaan zoeken. Maar al de rest: check, check, check!

Aan iedereen die op zoek is naar een huis: ik wens jullie héél erg veel succes. Ik weet hoe frustrerend het kan zijn. Vooral wanneer je er weer eens naast grijpt, nadat je hét huis gevonden hebt. Maar volhouden is de boodschap. <3

*      *      *

Wij zijn klaar voor een nieuw avontuur!

 *      *     *