Het weer is omgeslagen, van een hittegolf naar een koudere, nattere periode. Dat vraagt om een taart, vind je niet? Ik probeerde onlangs een nieuw recept uit: een typisch Oost-Vlaams gebakje: vlaai op basis van peperkoek. En mjammie, dat werd gesmaakt hier thuis!

Ingrediënten
- 1 l volle melk
- 1/2 l water
- 1 pak beschuit
- 1/2 kg peperkoek (Vondelmolen)
- 100 gr droge koekjes zoals boudoirs
- 250 gr kandijsiroop
- 250 gr donkerbruine suiker
- 3 eierdooiers
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl foelie
- Extra: eventueel kun je een handje chocoladepallets toevoegen, doe dat net voor het bakken
Bereidingswijze
- Warm de melk op in een kookpot.
- Verkruimel de beschuit, de peperkoek en de droge koekjes en overgiet met de warme melk en het water.
- Voeg de overige ingrediënten en de losgeklopte eierdooiers toe en mis de massa fijn.
- Giet het mengsel in een ingevette ovenvaste schotel en zet in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende minimum 1 uur.
Good to know
- De ingrediënten zijn goed voor twee grote vlaaien, dus halveren die handel als je maar één taart wenst.
- Wanneer de taart uit de oven komt (wij hebben hem 1,5u in de oven laten staan) lijkt deze nog een beetje “vloeibaar”. Dit is niet erg, de taart zal uitharden bij het afkoelen.
- Je kunt het gebak afwerken met poedersuiker en vers fruit.
Smakelijk!